С индивидуална колянна туморна ендопротеза в УМБАЛ „Свети Георги“ бе спасен от ампутация кракът на онкоболна жена. Интервенцията се прави за първи път в Пловдив, разказа началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в първата университетска болница проф. д-р Владимир Ставрев.

Пациентката е с доказан белодробен карцином, който е обхванал дясната гръдна половина и не подлежи на операция. Вследствие на това онкологично заболяване жената е получила метастази в долната част на дясното бедро. В медицинската практика от близкото минало обикновено се е пристъпвало към ампутация на засегнатия крайник, припомни проф. Ставрев. С новия метод – поставяне на индивидуална колянна туморна ендопротеза, се запазва засегнатият от метастазите крак.

Операцията е извършена от проф. д-р Владимир Ставрев и специално поканения за този медицински случай проф. д-р Любен Стоков, който има над 35 години непрекъсната практика в областта на общата ортопедия и травматология и хирургия на големите стави, на гръбначен стълб, на предната гръдна стена, на вродените аномалии и травми на опорно-двигателния апарат при деца и възрастни, онкоортопедия.