Изборният ден в населените места от община Асеновград премина сравнително спокойно. Не липсваха все пак и изключения – пристигаме в с. Боянци около обяд, след като научихме, че се е разразил скандал пред една от секциите, намиращи се в училището. Първо се забелязва полицейското присъствие в района. Научаваме, че замесен в скандала е дългогодишният кмет на селото и кандидат за още един мандат Димитър Димитров. Той лично ни разказа своята гледна точка и относно обвиненията, че е купувал гласове. Първо Димитров отрече да е замесен по какъвто и да е начин в купуването на гласове, както сега, така и при предишни избори. Той заяви, че изборите в селото са честни, но и преди е получавал подобни обвинения, както и заплахи, което не го притеснява. А относно скандала, кандидатът за пети мандат сподели, че е направил забележка на Иван Славчев, политически представител на ПП ГЕРБ, че агитира пред секциите в сутрешните часове. Славчев от своя страна му е казал, че след изборите Димитров трябва да си извика линейка. Потърсихме коментар от самия Иван Славчев. Той ни разказа по-различна версия: как Димитров, влизайки да гласува, е крещял срещу него и го е приканвал да напусне секцията. Роднини на Димитров пък отправили директни заплахи към Славчев малко по-късно, по неговите думи те са били следните: „Ще те убия, ще ти избия зъбите…“, като са го хванали и за врата. Славчев подава сигнал на тел. 112. На място пристигат полицейски служители, които правят проверка, но според него не особено ефективна. Той сподели, че е очаквал да има задържани, включително и по сигнала за купуване на гласове, но е съставен единствено предупредителен протокол. Колкото до неговите заплахи – той ги определи като добронамерен съвет към Димитров, тъй като той нямало да може да приеме, че ще загуби тези избори.

Така все пак към обедните часове положението вече бе по-спокойно. Купуват ли се гласове в с. Боянци попитахме и част от хората, дошли до секциите. Всеки един от тях заяви, че няма такова нещо и това са лъжи, а високата избирателна активност в селото се дължи на желанието на избирателите да упражнят правото си на глас.

Иначе имаше подадени сигнали и за разлепени в близост до избирателните секции агитационни материали. Част от тях бяха премахнати по време на нашата проверка.

Относно резултатите от изборите в селото: в крайна сметка спечели Христо Ничинков от ГЕРБ, който получи 63% от гласовете и така победи дългогодишния кмет Димитров; Сред гласувалите и с бюлетина за общински съветници, най-голяма подкрепа отново получава политическа партия ГЕРБ.