Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Заради огнището от птичи в с. Стряма, въвеждат ограничения в Пловдивско

По решение на Областната епизоотична комисия е изпратено писмо до всички общини със забрана за провеждането на пазари, панаири и изложби на живи птици. Комисията бе свикана след установяване на огнище на птичи грип от страна на Българската агенция по безопасност на храните в землището на с. Стряма.

„Необходимо е на територията на цялата област да се предприемат всички мерки за неразпространение на заразата. Провежда се епизодично проучване и се следи за движенията на домашни птици, продукти и фуражи“, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните. Добавя се, че към този момент няма потенциал за разрастване на огнището.

А от Областната администрация настояват да се свикат спешни заседания на Общинските епизоотични комисии и да се набележат превантивни мерки. Изисква се още общините да засилят контрола върху пазарите и откритите тържища, за да не се допуска търговия с живи птици. Птиците трябва да се отглеждат в затворени помещения.

Огнището на Инфлуенца тип „А“ край селото от община Раковски бе открито миналата седмица. В обекта се отглеждат над 4 хиляди фазана, близо 3 хиляди яребици и почти 400 пуйки. С цел недопускане на разпространението на болестта са предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, което приключи вчера.

 

Exit mobile version