С наближаването на Великден се увеличава търсенето на агнешко месо. Каква е неговата цена тази година директно от овцефермите и какви трудности трябва да преодолеят животновъдите, за да продължат да отглеждат животни у нас, провери наш екип.

Гостуваме в овцеферма в с. Златовръх. Тук младо семейство продължава семейната традиция в отглеждането на овце и към момента се грижи за повече от 200 животни. Преди около година посетихме същото място, което не се е променило съществено, за разлика от амбициите и стремежите на собственика Васил Борисов, който въпреки, че обича да отглежда животни, смята да се откаже от това препитание, заради финансово неизгодното положение, в което го поставя нашето съвремие. Фуражите към момента са прекалено скъпи, в същото време вносът на месо подбива пазара, сподели Васил.

Преди Великден, когато на българската трапеза по традиция се слага агнешко, младият животновъд винаги има най-много работа, тъй като търсенето на агнета от неговото стопанство винаги е голямо. И въпреки че цената на килограм живо тегло е леко завишена, това не е достатъчно, за да обезпечи огромните разходи. В същото време суровина, която може да бъде ценна и да допълва бюджета на овцевъдите – вълната и кожите, продължава да не се изкупува у нас или се прави на безценица. Субсидиите също не помагат достатъчно.

Надяваме се, че въпреки всички тези трудности, Васил Борисов и неговото семейство ще продължат да се занимават с това, което обичат, особено след като децата им са готови да продължат семейния бизнес. В овцефермата на Васил се отглежда предимно породата бяла маришка овца, която е известна със своите качества, както на месото, така и относно млекодобивът. Стадото е селектирано, сподели няговият собственик.

Ако някой реши да закупи цяло агне за Великденската си трапеза, може да го направи за около 10-12 лв./кг., на места цената достига до 14 лв./кг. В търговската мрежа агнешкото месо може да бъде открито на различна цена, с прямо разфасовката, дали е внос или е българско и от коя част на животното е. По принцип цената за килограм варира около 20 лв. Може да бъде открито агнешко както на малко по-ниска цена, така и на 25-26 лв./кг.