До две седмици мостът в село Първенец се очаква да бъде готов изцяло. Това информират от Областна администрация-Пловдив след посещението на място от зам.-областния управител Лъчезар Бакърджиев. Освен че разделя населеното място на две части, мостът свързва селата Брестовица и Първенец. Става ясно, че конструктивните елементи на новия стоманобетонов мост са изградени напълно. Сега предстои полагане на хидроизолация и пътна настилка, след което мостът трябва да бъде напълно готов за въвеждане в експлоатация.
Всъщност до проверката на съоръжението се стигна след подаден сигнал от кмета на Първенец за покачване на водното ниво и заливане на временния борд, изграден с цел осигуряване на обходна пътна връзка. Това бе и причината обходният път между Първенец и Брестовица да бъде затворен – заради придошлата река.
„Изразени бяха и опасения, че при последващо повишаване на водното ниво съществува опасност от ново преливане на реката, разрушаване на дигите и заливане част от селото, както и околните земеделски територии в района на борда“, казват от пловдивската администрация. За предотвратяване на критични и бедствени ситуации още преди предстоящото снеготопене и очакваните интензивни валежи, бе препоръчано на община Родопи да извърши проверка и да прецени дали е необходимо запазването на временно изградения борд.