инж. Стоян Димитров, зам.-кмет
инж. Стоян Димитров, зам.-кмет

„Надяваме се в края на лятото да приключим и финализираме обекта.“, каза за ТВ САТ КОМ зам.-кметът по строителството, инж. Стоян Димитров. Към днешна дата е завършена цялата конструкция, в момента се полагат финалните настилки, изпълнена е хидроизилацията и топлоизолацията на второ и трето площадно ниво, изградена е и сцената, каза още Димитров.

След като изпълнителят приключи работата по второто и третото площадно ниво, ще се затвори и самия площад, за да се започне работа и по т.нар. първо ниво. Това ще стане след мартенските празници, каза зам.-кметът.

„До момента изпълнителят на проекта върви в зададения график. Дейностите се изпълняват съгласно договора, ежеседмично се прави среща между строители, надзор и Общината и за момента няма повод за забавяне на работата.“, допълни инж. Димитров.

Настилката, която се използва за второто и трето ниво на площада е от  стоманобетонови плочи с дебелина 6 см., аранжирани с естествен камък – т. нар. термолющен гранит. Площадното пространство на второ ниво е решено във формата на слънце, като там е позиционирана и сцената, която е под формата на дъга, а непосредствено зад нея е и съблекалнята със всички удобства. И третото ниво е с алеи в комбинация с базалтови плочки и други естествени материали, обясни Стоян Димитров. И на двете нива ще се монтират т.нар. тактилни ивици в помощ на незрящите, които ще ги водят до институциите – Община, Градска библиотека, Районен съд. Последният предстои да бъде преместен в сградата, известна като бившия партиен дом, където от години се помещават РУ на МВР в Асеновград и Прокуратурата.

За удобство на хората с двигателни проблеми ще се изградят и рампи асансьори, каза зам.-кметът.  Две електрически рампи ще преодоляват разликата между първо и второ и второ и трето ниво, като същевременно ще има и асансьор, който ще обслужва граждани от партерното ниво (бившия Търговски център) до трето ниво (градска библиотека). Едната рампа ще обслужва Община Асеновград, а другата – бъдещият Районен съд.

Ще има и озеленяване между всички площадни нива. Предстои и цялостно преобразяване на централния площад, като градинките няма да са в края на пространството, а в средата, ще се засадят и високи дървесни видове, за да се осигури и сянка. Ще има и много пейки. „Проектът ще бъде реализиран в срок и с необходимото качество.“, категоричен бе зам.-кметът.

По този проект не се предвижда рехабилитация на тунела до Пощата. Има проект и са заделени средства от Общината за цялостна рехабилитация и подсилване на колоната и стълбището, което е до Пощата. Средствата са заложени в Инвестиционната програма и предстои да бъдат гласувани от ОбС. За там се предвижда да се направи и ново осветление, каза Стоян Димитров.

„Средства за изпълнението на втората част на проекта по ремонта на централния площад „Акад.Николай Хайтов“, още няма. Тя ще обхване зоната от Пешеходния мост до края на Главната, районът около Читалището, както и паркингът пред хотел „Асеновец“. Очакваме да приключи договарянето между държавата и европейските институции и при отварянето на т.нар. Втора проектна Ос, Община Асеновград ще кандидатства с вече готовия си проект.“, каза Димитров.