снимка: Пенка Попова

Уличен Ретро фестивал „30-те години на ХХ век в Асеновград“ се проведе миналия уикенд. Това бе второто издание на феста, като началото бе поставено през септември 2020 г. Тогава тема бяха 20-те години.

Всяка фестивална вечер от 17:30 до 19:00 ч. дворът на НЧ „Св.преп.Паисий Хилендарски” се преобразяваше в картини от  30-те години на миналия век, звучеше музиката на 30-те.

С дискусия между асеновградски историци на тема модернизацията на града и развитието му през 30-те и джаз концерт стартира тридневният фест в Асеновград. Открита бе и изложба „Построено и създадено в Асеновград в 30-те години на ХХ век“. Изложбата бе дело на сдружение „Станимашка фотографчийница”, а в „В Джаза на 30-те“ ни потопи концертът на джаз-формация „Асеновград“.

Прожекция  на филма за градосъздателя архитект Матей Матеев гледаха гостите на първата фестивална вечер и се насладиха на изпълненията на групата за стари градски песни „Абел“ – Асеновград.

Атракция бе и пристигналият в града единствен в движение в света ретро немски офицерски автомобил Феномен Гранит, известен и като офицерваген, предназначен за висшия команден състав на армията.

Събитието приключи с премиерата на спектакъла „Танго край Чая“, на Театрална работилница за мечти. Домакини на събитието бе читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски”, а то се проведе с финансовата подкрепа на Община Асеновград. Повече за фестивала може да гледате в предаването „Арт нюанси” по телевизия ТВ САТ КОМ.