снимката е илюстративна

За последната една седмица в община Асеновград, поставените под карантина лица са били 81, съобщават от Общинския оперативен щаб в Асеновград. Повечето са хора завръщащи се от чужбина, уточняват от там. За 159 души карантината е отпаднала.

От екипи на РУ – Асеновград и РЗИ – Пловдив са били извършени 207 проверки на граждани за спазване на карантинните мерки. За периода от 08:00 ч. на 23.04.20 г. до 08:00 ч. на 24.04.20 г. няма  заведени на отчет нови лица под карантина.

Полицейски служители са реагирали на 28 сигнала за нарушения на ограничителните мерки. Съставени са били 51 броя актове за установяване на административно нарушение (АУАН) по Закона за здравето. Основно са били констатирани неизползване на предпазни средства за лицето, както и събиране на много хора на едно място, без да се спазва необходимата дистанция.

Със затопляне на времето се наблюдава и увеличаване броя на хората на открито. Към момента по-голямата част от гражданите се стремят да спазват ограничителните мерки, но не е малък и броят на тези, които не се съобразяват с тях, и съвсем съзнателно ги нарушават. Проблеми се срещат в кварталните пазари, където нарушенията са повече, както от търговците, така и от клиентите.

От РУ – Асеновград информират, че имат готовност да поставят Контролно пропусквателни пунтове в Асеновград при нужда.