С хубава народна музика бе отбелязан Денят на Тракия в Асеновград снощи. Всяка година, на 26-ти март, в страната, и в нашия град, се провеждат различни мероприятия, които напомнят за отминали, паметни времена в българската история, като същевременно разказват и за живота на бежанците в началото на 20-ти век.
Защо именно тази дата е избрана да се отбелязва като Ден на Тракия, припомни председателят на асеновградското тракийско дружество „Родопи“ Иван Дуков: „През 1913 г. е превзета Одринската крепост. Това е една от важните военни победи за България. Този подвиг, който е извършен от българските войски, е смятан за едно от големите военни чудеса в началото на 20-ти век и точно тази военна победа е избрана за отбелязването на Ден на Тракия, тъй като Одрин е смятан за един от центровете на тракийската култура“.

Акцент в програмата бе изложбата „Изселници-Преселници“. Тя бе представена от Мина Христемова.

Както винаги, на честването на този ден в Асеновград, присъстваха и потомци на тракийските бежанци. За празничното настроение се погрижиха освен талантливите певици от Фолклорна група към сдружение „Детска песен – Надежда Хвойнева“, така и Пенсионерски хор „Станимака“, изпълнявайки хубави тракийски песни.