Тържествено литийно шествие от асеновградския храм „Света Богородица – Благовещение” днес отнесе чудотворната икона на Света Богородица до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 г. на празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесятница, наречен на местния гръцки диалект „Пендакущи” или „Икушпенди”. По-правилно е второто, което означава 25, а първото название е „Петдесятница”.

Шествието поведе пловдивският митрополит Николай след Божествената Света литургия, която той отслужи в църквата „Света Богородица – Благовещение” в съслужие с  епископ Григорий-игумен на Троянския манастир,епископ Яков,архиерейския наместник свещеноиконом Йордан Георгиев, асеновградски свещеници и свещеници от Пловдивска  епархия.Начело на шествието бяха духовият оркестър на ВВС-Пловдив,момчета и мъже с хоругви,следвани от военослужащи от асеновградското поделение 24 490,понесената на ръце Чудотворна икона и множество миряни.

 

 В Бачковския манастир иконата беше посрещната от монашеското братство,начело с игумена на обителта епископ Борис.В двора на манастира бяха  отслужени молебен и водосвет,след което асеновградската чудодейна икона беше внесена в съборната църква на обителта и поставена редом до Бачковската чудотворна икона на св.Богородица.Така богомолците имаха уникалната възможност да се поклонят на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – бачковската и асеновградската.

Следобед около 16.00 часа шествието пое обратно за Асеновград, където чудотворната икона на Света Богородица беше посрещната с тържествения звън на всички църковни камбани в града,популярен като Малкия Йерусалим