От години асеновградското читалище”Родолюбие-1873” не помни такава препълнена зрителна зала,толкова много и нестихващи аплодисменти,такъв небивал интерес към културно събитие ,както към оперния концерт,посветен на 80-тата годишнина от рождението на тенора Дамян Велчев,който е родом от Асеновград.Сцената сякаш беше взривена от професионалните и сърцати изпълнения на оркестъра,хора и солистите на Държавна опера-Пловдив.

  Макар,че вече не е сред живите,бившият солист на пловдивската опера Дамян Велчев продължава да живее в сърцата-както на своите съграждани,така и на своите колеги,които посветиха концерта на знаменития тенор и поднесоха своите изпълнения на асеновградската публика,превръщайки вечерта на 6-ти юни в малък празник,наситен с оперни арии,тенорови партии,популярни канцонети. В концерта участваха солистите Елена Чавдарова-Иса, Ивайло Михайлов, Стоян Даскалов, Димо Димов, както и хорът и оркестърът на Държавна опера – Пловдив с диригент  Христо Михалев.

В програмата бяха включени творби на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Камий Сен-санс, Йохан Щраус, Жорж Бизе, Пиетро Маскани и др.