Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

С празнична молитва започна празникът Курбан Байрам в Асеновград

Днес е първият ден на най-големият мюсюлманския празник Курбан Байрам. В Асеновград той започна рано, малко след изгрев слънце, където стотици вярващи посрещнаха празника на открито с молитва. Преди празничния намаз имамът на Асеновград Осман Осман проведе специално подготвена просветителска проповед.

Това е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Жертвата на животно на този празник е израз на готовността на всеки мюсюлманин  да даде живота си за Бога чрез животното, което принася вместо себе си. Празникът е в памет на жертвоприношението, което е направил пророк Ибрахим като е обещал да жертва в името на Бог своя син Исмаил. Паралелът с Авраам и синът му  Исаак в християнството е неизбежен. Същата е сюжетната линия в Стария Завет на християните, където Бог казва на Авраам да жертва сина си за да изпита вярата му, а той е готов да го направи.

Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.
Първият ден започва със сутрешната молитва – намаз, предхождана от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден от курбана се раздава на по-бедните.

„Курбан Байрам е най-ценният за нас, най-висшия празник. Той се празнува 4 дни – днес е първият. Който иска да заколи курбан, може да го направи и през 4-те дни – петък, събота и неделя и понеделник и се раздава на бедни, нуждаещи се и социално слаби.”, коментира имам Осман Осман.

„Пожелавам на всички мюсюлмани и вярващи честит Курбан Байрам! Нека Всевишния Аллах да ни дава здраве, щастие, взаимност, берекет и всеки път да сме заедно!“, каза Осман Осман.

Exit mobile version