14.7 C
Асеновград
вторник, 21 май, 2024
Начало Новини Съдът отказа предсрочно освобождаване на внука на цар Киро

Съдът отказа предсрочно освобождаване на внука на цар Киро

Ангел Рашков, внук на Кирил Рашков, бе един от четиримата затворници, на които днес Окръжният съд в Пловдив отказа предсрочно освобождение.
Ангел Рашков е  осъден за подкуп на една година и четири месеца лишаване от свобода и отделно е било приведено в изпълнение условно наказание от една година лишаване от свобода за документни престъпления, тъй като е бил нарушен изпитателния срок. Остатъкът от наказанието му е 2 месеца и 5 дни. Искането е оставено без уважение, тъй като то не се подкрепя от данните, приложени в затворническото досие. Още при постъпването си в затвора Ангел Рашков не е признавал вината си за извършените престъпления, счита наложените наказания за несправедливи, а себе си за жертва. Това му отношение е продължило до заседанието на Комисията, видно от становището на инспектор психолог, изготвено само седмица преди това. При тези данни съдът прие, че не са налице доказателства, че подсъдимият се е поправил, което е една от предпоставките, за да бъде освободен предсрочно.

Девет дела за условно предсрочно освобождение на лишени от свобода разгледа днес Пловдивският Окръжен съд, уважени бяха пет от тях. Сред тях е един осъден за убийство, вторият за разпространение на наркотици, третият за блудство, четвъртият за грабеж и петият за обсебване. Съдът намери, че са имали примерно поведение, съвестно са изпълнявали възложените им трудови задължения и неизтърпения остатък от наложените им наказания е сравнително малък. На всеки един съдът определи изпитателен срок, а на един от тях и пробационна мярка ”задължителна регистрация по настоящ адрес”.

 Исканията на 4 затворници не бяха уважени, тъй като съдът намери, че предложенията на затворническата комисия са неоснователни. Освен Ангел Рашков, който лежи за опит за подкуп на пътни полицаи, зад решетките остават осъдени за извършване на умишлено ПТП, хулиганство, ПТП, кражба и отнемане на МПС.