„Обезродяване на България”- това заявява председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в по повод проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми.Както стана ясно,предвижда се романът „Тютюн“ да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов – „Осъдени души“.

От програмата отпадат и стихотворенията „Майце си“ и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението „Колко си хубава“ на Христо Фотев.

По думите на Такева това са произведения, които също имат своите стойности,но премахнатите творби носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколениено.Ето защо, според председателя на СБУ, е трябвало министърът на образованието Анелия Клисарова да направи обстоен преглед на учебните планове.

 „Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, казва Янка Такева.

Такева подчертава, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите.

По думите й независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура. Тя посочва още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.