Телевизия ТВ САТ КОМ

Шестото издание на Средновековен панаир се проведе в Асеновград

За шеста поредна година Асеновград беше домакин на атрактивен Средновековен панаир. В него участваха ентусиасти от България и Румъния- групите „Черния Дракон” – Румъния,
„Барадж”- Пазарджик, „Верени”-София, Проект „Лазар”- България , които пресъздадоха атмосферата на Второто българско царство. Жителите и гостите на града имаха възможност да наблюдават епични битки, да се докоснат до автентични средновековни оръжия и брони, както и да се насладят на изящните средновековни дърворезби, шевици, изделия от кожа и кованo желязо, средновековна декоративна скулптура.
Средновековният панаир се организира от Община Асеновград и Историческия музей в града.
Събитието, което за първа година се проведе в Градския парк на Асеновград, беше открито от Иван Дуков – директор на ИМ и зам. Кмета инж.Мария Вълканова.

Част от програмата на двудневното събитие бяха масови битки с всички налични на фестивала бойци, демонстрации на строй, бойни формации и бойни техники от Средновековието. На разположение на жителите и гостите на Асеновград беше и Музей на открито,  където се демонстрираха занаяти, въоръжение и снаряжение.
Редом с традиционно участващите в Средновековния панаир – куманът Йордан Сивков и рицарят Франк Харисън, отново бяха асеновградчаните Иван Новаков – средновековен дърворезбар и палач със секира и  Иван Йоров, възстановчик на въоръжение и снаряжение от Второто българско царство. А Атанаска Андонова, Запрянка Кръстева и Росица Иванова от Клуба за исторически реконструкции „Наследство” към Историческия музей в града, демонстрираха средновековни женски облекла и стрелба с лък.

По подробен материал от Средновековния панаир очаквайте в предаването „Арт нюанси” през месец юли.

Exit mobile version