Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

СК „Хамон”- Асеновград с нови постижения в карате в разгара на лятото

Каратистите от клуб „Хамон”-Асеновград  демострираха умения и сила пред абсолютния шампион по шинкиокушин Валери Димитров по време на Националния летен технически лагер, който се проведе този месец в Кранево. Участие в него взеха близо 500 спортисти от цялата страна, а специални гости бяха председателят на изпитната комисия към Европейската карате организация /ЕКО/ шихан 7-ми дан Ян Бюлоу и шихан 6-ти дан Гилберт Клеверинга, също член на ЕКО.

Лагерът премина с по три тренировки на ден, като първата от тях всяка сутрин се провеждаше на плажната ивица, а останалите две в зала, където се състоя подготовката по различните карате техники и кумите тренировки.

В последните два дни се проведе и изпит за повишаване на степени за колан пред гост-инструкторите от ЕКО и шиханите от Федерация Българско Карате Шинкиокушин. Единадесет каратисти от „Хамон”-Асеновград се представиха достойно и защитиха своите колани в близо 6-часов изтощителен изпит, който включваше демонстрация на техника, ката и завърши с кумите срещи за всеки един от тях.

По време на лагера се проведе и Национално първенство по ката за децата до 10, 12 и 14 г., в което своя дебют направиха Габриела Андонова /6 г./, Мелиса Емирова /8 г./, Борис Узунов /9 г./ и Костадин Кирев /11 г./. Първенстовото се проведе по японския правилник за състезания „Kokoro cup”, който е с най-високите изисквания в техниката на участниците.

На лагера беше много приятно, каза за ТВ САТ КОМ Джанет Идриз. Бяхме предимно само от България и повечето участници се познавахме. Аз успях да защитя I-во Q, което е кафяв колан черта. Лагерът беше доста труден за мен, един от най-трудните на които съм бил. На него присъстваха 7 шихана и всички те бяха в изпитната комисия. Изпитът продължи доста време – близо 6 часа. Всеки ден имахме по 3 тренировки по час, час и половина всяка. Тези, които се явявахме за по-високи степени – кафяв колан и нагоре, се подготвяхме отделно за изпита. Хареса ми, че имахме много спаринг тренировки и така успяхме да научим и други техники от другите клубове.

Джанет Идриз

Следващата степен за която ще се боря е дан степен – черен колан – живот и здраве на следващия изпит.

Атанас Иванов

„Аз защитих кафяв колан – II Q.“, сподели Атанас Иванов. Със сигурност ще запомня някои от срещите, каза той. „Завършекът на самия изпит е спаринг и си на ръба на своите възможности. Тогава се изправяш срещу опоненти със свежи сили, така че всяка една от последните срещи, които изиграваш, си на ръба да се откажеш, но не трябва. Затова там главна роля играе волята, а не толкова твоите физически възможности.

Шиханите, които обучаваха и изпитваха са изключително взискателни и знаят изключително много, така че да попиеш и една малка част от техните знания е нещо невероятно. Това е една много добра възможност да градиш нагоре и да ставаш все по-добър.“

Венелина Симеонова

„Лагерът беше страхотен. Много силен лагер, с много участници. Аз също се явих на изпит за жълт колан – успешно премина изпита за мен.“, каза Венелина Симеонова.  „Лагерът беше доста тежък, имахме доста тренировки, като нашата група правихме по четири на ден в последните два дни преди изпита.  Беше много вълнуващо защото тренирахме с най-добрите в България и най-хубавото и благодатното за нас беше това, че имахме възможността да бъдем тренирани и обучавани от абсолютния шампион на България Валери Димитров. Така че всеки един от нас успя да си вземе по някой от неговите съвети по време на тренировките. Имахме всякакви тренировки – и за техника, кумите и др. Страхотно изживяване.“

Кафяв колан завоюва и Елена Каленицова от асеновградския клуб. Не беше лесно, но с много дълга подготовка и старание успях, сподели тя. Много вълнуващо беше за мен да тренирам в присъствието на тези големи имена в карате.

Елена Каленицова

„Гордея се с представянето на нашите деца, защото, въпреки крехката си възраст, те се пребориха със собствените си страхове и притеснения и излязоха на татамито. Желая им никога да не губят духа на карате, който носят в себе си, и много успехи занапред!” – сподели техният треньор сенсей Илхан Наимов.

сенсей Илхан Наимов

„От нашия клуб няма състезатели с травми, всички се справиха прекрасно. Всички дадоха каквото можаха от себе си и издържаха на големи физически натоварвания и най-важното – накрая бяха щастливи преди всичко от своите постижения. Лагерът мина под знака на голямата емоция, а относно постиженията – всички, които присъстваха не забравят, че това е само една стъпка по пътя на карате. Нищо повече.“

Треньорът  допълни, че до края на годината предстои още много работа за трениращите в клуба. В момента тече подготовка за следващият изпит за по-ниските степени, който ще се проведе през есента. Продължават и тренировките на състезателите за предстоящото Национално първенство в Пловдив.

 

Exit mobile version