паднала скала
паднала скала
Голяма скала се срути вчера върху пейката, намираща се на пътеката от „Св. Трифон“ към „Куру дере“, точно срещу бензиностанцията, съобщи в социалната мрежа асеновграчанинът Атанас Папазов. Той сподели и снимки от мястото на срутването.
За щастие пейката е била празна и няма пострадали хора, пише той.
Има обаче още скали готови да паднат, допълва Папазов и призовава всички, които ежедневно посещават панорамната пътека край квартал Св. Георги, да бъдат внимателни при преминаване.

Падналите преди малко повече от седмица продължителни и проливни дъждове са най-вероятната причина за активизирането на свлачищния процес в района. При активизиране на процес на движение на земните маси, е желателно да не оставаме и не преминаваме през свлачищните райони, съветват специалистите.

Геологията на свлачищните процеси около Асеновград е изключително сложна, съобщиха още през 2015 г. от Министерството на регионално развитие и благоустройството (МРРБ), във връзка с честите свлачищни процеси в района. Те засягат голяма територия със силно преовлаженени почви, а геоложката подложка създава предпоставки за активизиране на значителни по обхват свлачищни и срутищни процеси.