Телевизия ТВ САТ КОМ

Специален влак по теснолинейка предлага на туристите посещение до най-високата гара на Балканския полуостров

През следващите две поредни съботи /21-ви и 28-ми август/ специален влак с организирана туристическа програма ще пътува по маршрут от гара Септември до гара Аврамово. Това обявиха от БДЖ.

След час и половина престой на най-високата гара на Балканския полуостров влакът ще отпътува обратно за гара Септември.

За любителите на теснолинейката, композицията е изключително атрактивна, тъй като се движи в състав от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, теглени от дизелов
локомотив. Такива смесени влакове са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века.

Интересен е фактът, че към композицията ще бъде включен и вагон-бистро.

Туристическият влак ще отпътува от гара Септември точно в 10:45 ч. По време на пътуването са предвидени спирания в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

На гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност. Друг интересен факт е, че влакът ще
престои на новата планинска спирка Стоян Митов. Тя бе открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”.
На гара Септември влакът ще пристигне точно в 18:35 ч.
45,00 лв.е цената на двупосочния билет за един пътник. В нея е включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо
място, необходим документ обаче, удостоверяващ тяхната възраст. От БДЖ напомнят, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Exit mobile version