17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ през 2019-та година ще се проведе в седмицата 10-16 юни.

В Столицата на културата в срещи с читатели ще участват: Марин Бодаков, Петър Денчев, Силвия Недкова, Васил Балев, Катерина Хапсали, Георги Тенев, Петя Кокудева, Невена Митрополитска, Георги Мишев, Тильо Тилев, Елена Хайтова, Панчо Панчев, Иван Желязков, Татяна Попова, Добромир Банев, Ирена Иванова, Маргарита Петкова и телевизионният водещ Костадин Филипов с дебютна книга.

Тази година акцент в програмата са малките деца и тийнейджърите. С тях ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, ще покаже как книгите оживяват с помощта на ножичка и хартия. Писателката и издателка Божана Апостолова ще бъде специален гост на среща под надслов „Книга как се прави“ – пътешествие в света на книгоиздаването, вдъхновено от книгата на Ася Колева-Стоянова. Главният редактор на сайта detskiknigi.com Вал Стоева ще проведе обучение по оценка на книгите, които децата четат.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ е на 11 юни, вторник от 20 часа на Античния театър с концерт на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът за събитието е СВОБОДЕН.

На 12 юни от 19 часа в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ (Камерна зала) издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен юбилей с Вечер на Божана Апостолова и книгите „Сама и обща – 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“.
Специален гост на „Пловдив чете“ 2019 е Хюс Кайер от Нидерландия с книгите „Черните камъни“ и „Книгата на всички неща“. Манол Пейков и Вал Стоева са модератори на срещата.

Чуждестранно участие във фестивала очакваме и от Румъния. Издателство „Парадокс“ гостува с автора Варужан Восганян и книгата „Децата на войната“.

Издателство „Персей“ представя испанския писател Маркос Хиралт Торенте и книгата му „Краят на любовта“, спечелила Националната награда за литература на Испания – Стрега. В срещата ще участват преводачът Румен Руменов, а модератор ще бъде литературният изследовател Пламен Тотев.

В рамките на фестивала ще се проведат също Кръгла маса „Изкуството на превода“ и дискусия на тема: „Прозата на европейския декаданс“, организирана от издателство СОНМ с участието на преводачи, литературният критик проф. Милена Кирова и съставителят на поредицата Тодорка Минева.

Издателство „ICU“ представя четирима лауреати на Европейската награда за литература и техните книги с видео участие на авторите и преводачите и мултимедийна презентация. Модератор: Невена Дишлиева-Кръстева, издател (ICU), преводач и редактор.

Националните награди „Христо Г. Данов“ в областта на литературата, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив ще бъдат връчени на на 14 юни, петък от 17 часа в къща музей „Христо Г. Данов“.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, във фестивалната програма има няколко събития, посветени на града. Издателство „Летера“ представя Албума „Пловдив – древен и жив“ и книгата, която читателите нарекоха „Пловдивската библия“ – „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев.

„Пловдив чете“ по традиция обръща внимание и на художественото оформление на книгите. Във фестивала участва художникът Петър Станимиров – илюстратор на „Пръстенът на нибелунга“ – фентъзи тетралогия и графична новела и автор на едноименния комикс.

Издателство „Парадигма“ запознава със сборника „Гласовете на българския диаболизъм“ – интересен научен проект, иницииран от група млади изследователи, който е първият опит за целенасочено и систематично изследване на явлението „български диаболизъм“.

Градското списание за стил и култура Нула 32 представя 16-тия си брой в рамките на Литературния фестивал.

По време на „Пловдив чете“ ще научим за новата онлайн платформа freepoetrysociety.com. Ще ни я представи Фондация „Свободно поетическо общество“.
Специален проект на издателство „Жанет -45“, който ще има продължение в тазгодишното издание на НОЩ-Пловдив може да видим на Австрийски културен павильон FLUCA. „Забравените думи“ е инсталация на визуалния артист Петко Танчев. Това е проект, интерпретиращ в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме.

„Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ е инсталация, която е по текст на Рене Карабаш, глас: Велизар Бинев, сценография: Пола Попова и Рене Карабаш. Инсталацията представя писмата на човек на име Омар, който пише до бъдещата си съпруга, която не познава. Или пък познава? Ще разберем, когато посетим галерия PLOVEDIV, където ще се състои събитието.

Тази година пловдивската Алея на книгата има нова локация – Малката главна, продължението на ул. „Райко Даскалов“, пред Халите. Именно там ще бъдат разположени 10 изложбени шатри, които ще представят 40 издателства.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 г.