„Спри и се прегледай“! Това е лозунгът на информационната кампанията за безплатни прегледи, която премина през Асеновград. Проектът се организира от Министерството на здравеопазването и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007- 2013“. Програмата е съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът е с продължителност 55 месеца, като ще приключи на 21.12.13 г.
Информационната кампания „Спри и се прегледай“ се провежда поетапно в цялата страна. Тя гостува на асеновград вчера, като началото бе обявено в 17:30 ч. на площада пред Общината. Правото да се прегледа безплатно може да получи всеки. Изборът става на случаен принцип. Целевите групи, към които е насочен проектът, са:
– скрининг на рака на маточната шийка: жени от 25 до 60 години
– скрининг на рака на млечната жлеза: жени от 50 до 69 години
– скрининг на рака на дебелото черво: жени и мъже, навършили 50- годишна възраст.
  
За съжаление, в Асеновград нито един частен медицински център не е регистриран в Националния скринингов регистър като здравно заведение, което е включено в проекта „Спри и се прегледай“. Предполага се, че основната причина за това е слабият интерес, от страна на здравните специалисти, обслужващи частния сектор. МБАЛ Асеновград също не е вписана в регистъра и не участва в програмата. Най- близкият град, в който поканените пациенти могат да се възползват от безплатния преглед, е Пловдив. Това е и причината асеновградчани, които са получили покана, да отлагат във времето посещението си и дори да го пропуснат. По този повод екип на ТВ САТ КОМ потърси директора на МБАЛ Асеновград д- р Иван Червенков за отговор на въпроса защо местната болница не участва в програмата. Той обясни, че ръководството е подало документи за кандидатстване, но не е е получило одобрение. „Изискванията бяха доста завишени и ние не успяхме да ги покрием. Кандидатурата на нашата болница бе сред първите внесени в Министерството на здравеопазването, непосредствено след стартирането на програмата, но не получихме положителен отговор!“, коментира за ТВ САТ КОМ д- р Червенков. Въпреки това, по време на провеждането на информационната кампания по програмата „Спри и се прегледай“, асеновградчани бяха доста ентусиазирани и споделиха, че се надяват да получат покана и независимо, че се налага да пътуват до някоя от пловдивските болници, задължително ще отделят време, за да отидат и да се прегледат.
   Общият бюджет на програмата е близо 20 000 000 лева. Ограничените финансови средства са причината безплатните прегледи да не обхващат абсолютно всички пациенти в страната, а само 400 000 от тях. Това кометираха организаторите на кампанията. Те обясниха още, че към момента през безплатните прегледи са минали едва 4000- 5000 пациенти, което е отчайващо малко, в сравнение с очакваните резултати. Целта на проекта е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на актвиния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила. Именно заради това, една от основните организаторки на кампанията още веднъж призова асеновградчани да се възползват от предоставената им възможност за превенция или установяване на ранен етап на дадено заболяване. Тя ги увери, че прегледите са напълно безплатни и не отнемат много време.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова