Телевизия ТВ САТ КОМ

Старинно училище „Св. Георги” представи фотоизложба „Маските на Венеция”

Изложбата се състои от близо 60 впечатляващи фотографии на Ренато Форназери, Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко, Давиде Тофанин, Алесандро Дзанкини, запаметили атмосферата на карнавала във Венеция.

Маските във Венеция започнали да се носят през Средновековието, когато притежателят им целял да скрие лицето си, за да не бъде разпознат и уличен в незаконни дейности като танци, хазарт, тайни любовни афери и дори нелегални политически дейности. Историята на карнавала  започва през далечната 1162г. През 11 век самата идея за карнавал във Венеция разцъфтява и избуява. Това е времето, в което градът се обръща към философията на удоволствието. 

  Гост при откриването на експозицията в старинно училище „Св. Георги” Анна Амендоладжине от Италианския културен институт сподели пред екип на ТВ САТ КОМ, че в залите на възрожденското училище в Асеновград фотосите са придобили още по-голяма стойност и значение за популяризирането на Венеция и нейният пищен карнавал.

Изложбата ,организирана от община Асеновград, Историческия музей и Италианския културен институт – София, ще бъде експонирана в нашия град до 15 април.

Текст: Зорница Георгиева, стажант- репортер

Exit mobile version