парк

Стартира национална кампания по засаждане на 100 милиона дървета. Срокът за реализиране на дейността е до 2030 г.

Инициативата за засаждане на 100 милиона дървета обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той уточни, че страната ни се присъединява към кампанията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета в рамките на ЕС. до 2030 г.

Предвижда се засаждането да се организира не само в горски територии, а и покрай пътища, в градовете и крайградските райони, както и на земеделски територии. От министерството на околната среда и водите съобщиха, че България засажда около 4 млн. дървета годишно, но идеята е този брой значително да се увеличи За осигуряването на посадъчен материал, вече се водят разговори с държавните горски предприятия. Важно е да се каже, че финансиране за началото на кампанията е осигурено.

„Надявам се всеки човек, който е загрижен за природата и за бъдещето на България, да се включи. Убеден съм, че хората ще подкрепят кампанията, защото така се борим с климатичните промени по естествен път – като засаждаме дървета, които поглъщат въглеродния диоксид. Това е важна мярка за борба с климатичните промени“, допълни министър Сандов.