Стартира 18-тото национално преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Преброяването ще се проведе на два етапа – онлайн и по домовете, като очакванията са електронното преброяване да е около 70%.

Интернет преброяването започна днес в полунощ през сайта на НСИ и ще продължи до 24 часа на 17 септември чрез електронна анкетна карта.

Присъственото преброяване е от 18 септември, чрез посещение на преброител на домакинствата по домовете. Краят на преброяването ще бъде сложен на 3 октомври 2021 година. в 20 часа.

За онлайн преброяването са необходими валиден имейл, ЕГН, лична карта. За едно домакинство са нужни средно около 20 минути. След като завърши преброяването, всеки ще получи 15-цифрен уникален код, който трябва да съхрани и да предаде на преброителя, който ще го посети. Отговарящи за преброяването твърдят, че дублиране не може да се случи, тъй като системата ще го засече през ЕГН, Призивът към хората от Пловдив и областта е да се преброят онлайн, тъй като това е по-бързият, лесен и безопасен в условията на епидемия от COVID начин.

След като започне преброяването по домовете, ще се поставят уведомителни табели в жилищните сгради кога хората ще бъдат посетени. Преброителят може да отиде в един дом няколко пъти, ако живеещите са били на работа или са имали други ангажименти в съответния ден. Преброяването е задължително и при отказ ще се налага санкция от 160 лева. Обект на преброяването са само български граждани и чужденци, поискали убежище и са със статут. Данните от преброяване 2021 ще се използват в следващите 10 години.