Слънчевият 24-ти юни в Асеновград стана още по-светъл и красив, след като стотици малки момичета в бели премени изпълниха града. Традицията – на Еньовден в Асеновград да се извършва ритуалът „Калиница“, става все по-популярна и притегателна с всяка изминала година. В изпълнението на обичая се включват  момичета от различни населени места в близост до Асеновград и не само.

Празникът започна от рано сутринта в Етнографската къща. Още към 8 без 15 тук започнаха да пристигат „слънчовите невести“, за да могат да получат своите нишани, оставени ден по-рано в т.нар. мълчана вода. С изпълнения на акордеона, Димитър Ангелов – Цампи, направи раздаването на нишаните още по-приятно и празнично.

След като и последният нишан бе даден на своята получателка, шествие с калиничките се отправи към храм „Св. Николай Чудотоворец“, където вече течеше празничната литургия. Скоро дворът на църквата побеля и се озари от щастливи деца, които играеха, а родителите им ги снимаха за спомен.

Макар че не бе включено в програмата тази година, традицията бе спазена и след църквата, всички се отправиха към параклис „Св. Богородица-Въведение“, начело с военния оркестър. Там архиерейският наместник отец Йордан Георгиев поръси участниците в шествието със светена вода, след което то потегли към Градския парк.

Както винаги всички калинички преминаха под арка от цветя и получиха грамота за участие в ритуала, както и малък подарък – ветрило.

Повече снимки може да откриете на фейсбук страницата ни!