Стотици се поклониха с вяра и надижди пред иконата „Света Богородица- Златна ябълка” на акатистова събота в храма на асеновградския квартал Горни Воден.

Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“ , намираща се в храма на асеновградския квартал Горни Воден.

Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година,когато бездетна жена се сдобива с рожба.

След чудото с неплодната жена празникът, посветен на това събитие се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, които след последния акатист се раздават на бездетни и страдащи хора.

Да измолят от Божията майка здраве и помощ в църквата „Успение Богородично” и тази година се бяха стекли вярващи от цялата страна.

Празничното богослужение беше отслужено от Пловдивския митрополит Николай, който ръкоположи по време на служението нов свещеник- Димитрий.

Подробен материал от празника Златна ябълка очаквайте в предаването на ТВ САТ КОМ „През дверите на православието”.