Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

Тази година се навършват 41 години от описването на болестта, а две години по-късно е изолиран и самият вирус. Дълги години  заболяването ХИВ е било смъртна присъда, без лечение. Първите лекарства са измислени преди 30 години. Тогава те са бил цяла шепа. Днес лечението на ХИВ става с приема на 1 таблетка,коментира доц. д-р Иван Балтаджиев. Ако редовно се приема предписаната терапия, лечението ти дава гаранция, че можеш да имаш деца и че няма да заразиш никого.  По негови думи, съвременните медикаменти дават години пълноценен живот до късна възраст.

ХИВ е Човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система и пациентът лесно може да се зарази с инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, успоредно с ХИВ, застигнат пациента, говорим вече за Синдромът на придобитата имунна недостатъчност – СПИН. Сега фокусът се измества от лекуването на СПИН, към лекуване на традиционните възрастови болести.

Заразяването с ХИВ става само по два начина – по полов и кръвен път. Изследването и лекуването на пациентите се извършва в пълна анонимност, а имената им са заместени от кодове.

Министерството на здравеопазването изцяло поема лечението на пациентите с ХИВ, независимо дали са осигурени или не. Самото лечение се извършва само в университетските болници, които в страната са 5 на брой.

В РЗИ Пловдив има кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Всеки, който има съмнение е хубаво поне веднъж или два пъти в годината да се изследва, съветва специалистта. И все пак превенцията оставава най-добрата защита от ХИВ.