Телевизия ТВ САТ КОМ

Агенцията по заетостта: Безработицата в страната продължава да намалява

Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през август, достигайки 5.6% , сочат данни на административната статистика на Агенцията по заетостта. Регистрираните безработни в края на месеца са общо малко над 180 хиляди, като броят им се свива с 1% спрямо предходния месец и с около 16% в сравнение с година по-рано. От Агенцията информират още, че от началото на годината до края на август числеността им в бюрата по труда намалява с над 22%.
Около 15 хиляди лица пък са постъпили на работа през месеца, като над 80% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени близо 3 хиляди лица – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и по програми и по мерки за обучение и заетост, допълват от Агенцията по заетостта.
Става ясно и че най-търсените групи професии през месеца са били преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта и др.

Exit mobile version