„Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане. Въпреки че в момента температурите са високи, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.“ Това заявяват от пътната агенция в началото на иначе зимния месец ноември, който до момента не показва по нищо, че зимата идва. Призовава се шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и резки маневри.

„Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата“, казват още от АПИ.

Става ясно, че през настиящия месец ноември ще бъдат извършени проверки на наличните суровини, както и на снегорините, пясъкоразпръсквачите и друга техника, осигуряваща зимното поддържане на пътната мрежа. В самите проверки ще участват представители на областните пътни управления, а също така и на областните дирекции на МВР. Специално областните пътни управления ще извършват проверки по райони всеки месец.