Не е тайна, че голяма част от хората, живеещи на територията на страната, имат доста резерви относно поставянето на ваксина срещу COVID-19. Причините не са една или две, започвайки от теории за масова конспирация, достигайки до сведения за медицински проучвания относно странични реакции и негативно влияние на този препарат върху организма. Резервираността на българите по отношение на ваксинирането проличава и от определяния като нисък процент на ваксинираните в страната. Хората търсят все повече информация по този въпрос. Вероятно това е и една от причините Министерството на здравеопазването да открие телефонна линия, на която всеки може да попита това, което го интересува, свързано с медицинския аспект на ваксинацията, включително показания, противопоказания, трябва ли да се постави ваксина при наличие на определени заболявания, кога не трябва да се постави и др. подобни. Уточнява се, че на телефоните ще отговарят лекари и специалисти от Медицински университет – София. Телефонната линия ще бъде налична от вторник, 23 ноември.

Междувременно министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че от днес се отменя изискването за писмено информирано съгласие за ваксиниране срещу COVID-19.

Декларация за информирано съгласие
Декларация за информирано съгласие

Оказа се, че темата за информираното съгласие е била обсъдена с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Аммон при посещението ѝ в нашата страна и нейното становище е било, че няма европейско изискване за такъв документ. Извършената проверка на нормативната уредба у нас пък показала, че не са налице нито правни, нито медицински основания за искане на подобен документ. По думите на Кацаров: „До момента документът е изискван на основание заповед на здравния министър от декември 2020 г. Днес подписах друга заповед, с която отменям изискването за наличие на писмено информирано съгласие, за да се постави ваксина срещу COVID-19, така както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна“.