„Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както в резултат на войната в Украйна, така и заради увеличаването на разходите за фуражи, торове, газ“ – това заявяват от земеделското министерство, като уверяват, че се прави всичко възможно стопаните да бъдат подкрепени. До края на юни ще бъде преведена Ковид помощта. Бюджетът й е над 140 млн. лв., предстои следващата седмица да започне приемът на документи. Посочва се, че процедурата ще бъде максимално облекчена и ускорена, за да могат фермерите да получат парите възможно най-бързо.
Европейската комисия е разработила и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хил. евро на стопански субект, като има възможност и за акумулация по различни дейности, с което подкрепата може да достигне 400 хил. евро за предприятие. Има и решение за отпускане на бюджет от резервния фонд на обща стойност 500 млн. евро., от които България ще получи 10,6 млн. евро. Нашата страна продължава да настоява и за разработване на отделна помощ, подобно на Ковид мярката, както и за увеличаване на размера на DE MINIMIS, тъй като за тази година вече е достигнат максимума.
Министерството на земеделието провежда и разговори със стопаните за нови схеми за подпомагане както с европейски, така и с държавни средства, за да се компенсират загубите от повишаване на цените на торове, фуражи и енергийни източници.