Денят на българската журналистика се отбелязва по решение на 9-ия извънреден конгрес на Съюза на българските журналисти през 1990 г.На този ден през 1891 г. излиза бр. 1 на в. „Работник“. В деня на празника се връчват наградите на Съюза на българските журналисти.
Съвпадението на датата с Деня на будителите– 1 ноември е повече от красноречиво, защото същностната мисия на журналистиката е да бъде будител на народния дух, на гражданското съзнание и на обществената непоносимост към всички неправди. Изпълнението на тази мисия е и продължение на традициите и заветите на историческите български будители, повечето от които са били и творци на словото, вливали са неговата велика сила в движения за обществено обновление и социален напредък.
А като Ден на Българската наука днешният ден се чества от Съюзът на учените в България 1991 г.
На днешния ден отдаваме и своята признателност към всички учители, , на които думата будител най – приляга. „Будител“ има санскритски корен – буда, който означава зрящ, буден. Това ни дава основание да приемем, че „народното звание“ будител имат честта да носят всички учители, „зрящи“ духовни водачи, изковаващи от слово най-мощното оръжие и да допълним руския учен акад. Дмитрий Лихачов че: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх. И чуждите завоеватели не можеха да поробят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй застанаха писмеността, езикът, литературата…“ и българските учители.