Православната църква почита днес паметта на един от най- почитаните християнски светци- Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
Свети Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.
Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата, се е сблъсквал с безброй опасности, от които е успявал да се спаси благодарение на молитвите и божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – на океаните, моретата, реките и езерата. Светецът се счита и за покровител на банките и банкерите.
В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
На Никулден всички гемии в морето спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител.
У нас по традиция на Никулден рибарите приключват с есенно – зимния риболов. Последният улов се принася в жертва на светеца.
На Никулден всяка българска къща посвещава на св.Никола курбан, задължително рибен. По традиция рибата е шаран.
На съвременната трапеза шаранът би могъл да се замени и с някоя друга едра риба – скумрия, толстолоб, сом, лефер и др.
Освен рибник, за никулденската празнична трапеза жените приготвят специални обредни колаци.Често хлябовете се украсяват пластично, като върху тях от тестото се моделират образът на светеца или неговият кораб.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.
Днес своя храмов празник в Асеновград отпразнува църквата със 190-годишна история „Св.Николай Чудотворец”. По повод празника там беше отслужена Света литургия, а гостите на храма бяха нагостени с пържена риба и курбан.