Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Сред множеството храмове в Асеновград има и храм- параклис, посветен на светите Константин и Елена. Той Намира се в стария квартал на града „Айларя“. Според преданието на това място преди да бъде построен параклиса е имало езическо капище от римско време.

Преданието разказва, че тук са се пазели мощите на св. Дионисий Станимашки, пострадал за вярата си в Христос през времето на император Диоклетиан.Сега в параклиса, на южната стена е поставена мраморна плоча, над която е запечатана с восък част от мощите за всеобща почит и поклонение. Над мраморната плоча е закрепен откритият в параклиса старинен бронзов кръст.

С този параклис е свързано и едно местно вярване. Според него св. св Константин и Елена възвръщат говора на деца, които не могат да говорят или заекват. Това става с помощта на осветена вода и ключа на параклиса.

За целта в осветена от свещеника вода се пуска ключа от параклиса. Детето с помощта на родителите си отключва вратата и влиза вътре. Преди това водата и ключът престояват едно денонощие пред иконата.

Днес имен ден празнуват Елена,Ели, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадинка. Честит празник !