Телевизия ТВ САТ КОМ

Игнажден е! Не изнасяйте нищо от вкъщи, не давайте нищо назаем

На 20-ти декември празнуваме Игнажден. Според християнската вяра от днес започват родилните мъки на Богородица. Празникът е свързан с новото начало, с прехода между старата и новата година. Има и редица поверия и обичаи, които се останали от миналото до наши дни и които се спазват и до днес, макар че не се отнасят особено до християнските порядки. Най-известно е поверието за това кой ще влезе първи в къщата – т.нар. полезник или полазник. По него се гадае каква ще бъде следващата година. Разбира се добре е той да е хубав човек – късметлия или богаташ, така се счита, че годината ще бъде добра, здрава и плодородна.
Народните вярвания казват още, че е добре на Игнажден да вали сняг. Според времето през следващите 12 дни от месеца се познава какво ще е то през новите 12 месеца на годината. Така 20-ти декември определя времето през януари. В Асеновград днес бе изключително ветровито, макар и не толкова студено според термометъра, а слънцето се показваше доста често.

Още от поверията – не трябва да се дава нищо назаем, както и да се изнася нещо от къщата, имайки предвид огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
Разбира се днес има и именици: Игнат, Игната, Игнатий, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и техни производни.

Exit mobile version