Редица държави проявяват интерес към закупуване на зърно от България. Това информират от Министерството на земеделието с уточнението, че за момента на първо място е осигуряването на продоволствената сигурност на България.

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов е провел кратък неформален разговор с министъра на земеделието на Република Северна Македония, след приключването на министерската среща, организирана от германския земеделски министър. По време на разговора е станало ясно, че от западната ни съседка проявяват интерес към закупуване на наше зърно. Българският министър обаче е подчертал, че до дни държавата започва планираното изкупуване на зърно и след приключване на процеса, при евентуално наличие на излишъци, ще бъде уведомен Министерският съвет. Тогава, ако правителството вземе решение за освобождаване на количества, в бъдеще могат да се водят евентуални разговори.
Става ясно, че интерес към българското зърно проявяват и много други държави. Но от земеделското министерство заявяват, че на първо място е осигуряването на продоволствената сигурност на България.
Междувременно земеделците у нас вече се ориентират към засяване на култури, които до момента са се внасяли главно от Русия или Украйна, като слънчогледа например. Така, само преди няколко дни, Ви показахме масив в землището на с. Златовръх, обработван от фамилия Куртеви, който приоритетно се засяваше именно със слънчоглед. Русия и Украйна са сред топ 5 на износителите на множество маслодайни семена и зърнени култури, от ечемик и царевица до слънчоглед. Така че родните производители сега изглежда, че се ориентират към производство на подобни култури, вносът на които явно ще бъде затруднен.