Инвалидните пенсии, чийто срок е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на юни тази година. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии.

„Удълженият срок на изплащане беше заложен в специалното законодателство, свързано с въвеждането на извънредната епидемична обстановка в условията на пандемията от коронавирус“, казват от Националния осигурителен институт. Така пенсиите за инвалидност с изтекъл срок на валидност на ТЕЛК или НЕЛК решението продължиха да се изплащат за времето на извънредната епидемична обстановка и три месеца след нейната отмяна. Крайната дата на действие на тази уредба вече е ясно, че е 30 юни 2022 г., след като извънредната епидемична обстановка у нас отпадна в началото на април. Над 24 хиляди пенсионери могат да се възползват от това удължаване. Най-важното е те да са наясно, че ако подадат нови документи за преосвидетелстване и решението им е с по-нисък процент от допустимия за получаване на пенсия ( т.е. е под 50% намалена рапотоспособност), пенсията им ще бъде прекратена, веднага щом в НОИ постъпи новото експертно решение.
Иначе след 30 юни инвалидните пенсии с удължен срок ще продължат да се изплащат само при наличието на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, който дава право на съответния вид пенсия за инвалидност.