Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Как да използваме рационално електроуредите, за да не скача сметката ни за ток

Вече изминаха първите дни на месец януари и ето че характерният студ за това време на годината скова страната. Нормално е при по-ниските температури навън консумацията на електроенергия от страна на домакинствата да се повиши. Но за да не става това в неимоверно големи граници, от EVN отправят съвети как да използваме рационално своите електроуреди. Ето и част от тях:
– Не бива да преграждаме отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не се спира топлината, която се отдава;
– Добре е да намаляваме градусите на отоплението през нощта, както и когато отсъстваме от дома. Важно обаче е да се отбележи, че климатикът например не трябва да се изключва напълно, защото така стените на жилището изстиват и след това уредът консумира повече енергия, за да се достигне отново желаната висока температура;
– при закупуване на климатик трябва да се съобрази мощността на уреда с големината на помещението, което ще се отоплява;
От енергодружеството отбелязват още, че в режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. Така че по възможност ги изключвайте напълно от щепсела. И разбира се за консумацията на електроенергия има значение и режимът, и интензивността на потребление при всяко домакинство, както и състоянието на жилищната сграда – външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.
Не трябва и да забравяме все пак, че сметките ни за ток няма как да не се повишат изобщо със застудяването навън – според информацията на EVN понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

Exit mobile version