Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Как пенсионерите предпочитат да получат своите пенсии в ситуация на Covid-19

В дните, когато пенсионерите получават своите пенсии, обикновено сме свикнали да наблюдаваме опашки от чакащи пред пощенските станции. Сега, поради създалата се ситуация с Ковид-19 и стремежа да опазим по-уязвимата към вируса група – възрастните хора, от Български пощи предоставят няколко възможности за получаване месечната пенсия.
Ако пенсионерът е над 68 години или ако получава пенсия за трайно намалена работоспособност, той може да получи пенсията си в своя дом. За целта трябва да се подаде молба в пощенската станция, където обикновено се изплащат полагащите му се средства. Заявлението може да се подаде от упълномощено с еднократно или нотариално заверено пълномощно лице.Пенсията може и да се изплати на упълномощен представител.
Съпруг, пълнолетни деца или родители на пенсионера могат да получат пенсията и добавките към нея само срещу подпис , ако тя е в рамките на двукратния размер от социалната пенсия за старост. Получаващият парите обаче следва да докаже това свое качество като представи своя документ за самоличност, както и този на пенсионера.

За тези, които решат да получат своите пенсии на място в станциите, от Български пощи напомнят, че трябва да влизат в салоните по един, да спазват безопасно разстояние един от друг, да използват защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)

Exit mobile version