Предприятия от сектор туризъм, ще могат да кандидатстват за средства по плана за възстановяване и развитие  по процедурата „Изграждане на нови възобновяеми енергийни източници за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“.

Мярката е с общ бюджет от 200 милиона лева и е насочена  към микро, малки и средни предприятия. Минималният размер на безвъзмезната помощ ще е 100 000 лв., а максималният 1 млн. лв. Съфинансирането ще е от 35% до 50% в зависимост от региона и категорията на предприятието.  Тя ще даде възможност на бизнеси да изграждат мощности до 1 MVh за собствено потребление, както и съоръжения за съхранение на енергията. Най-разпостранената такава комбинация е фотоволтаици и батерии. Произведеният ток, който не влиза в потреблението на производствата, няма да може да се връща в електроразпределителната мрежа, нито да се търгува и продава.

Процедурата е подложена на обществено обсъждане от 12 декември 2022 г. до 12 януари 2023 г., като се очаква мярката да бъде отворена за кандидатстване в началото на февруари. Процедурата  е улеснена и документи се приемат само електронно в системата на ИСУН.

Подробности за програмата може да намерите тук: https://www.mig.government.bg/podkrepa-za-investiczii-za-kombinirane-na-vazobnovyaemi-iztochniczi-za-elektricheska-energiya-sas-saorazheniya-za-lokalno-sahranenie/