В в 7 часа сутринта стартира изборният ден в страната. Секционните помещения у нас са предадени на съответните избирателни комисии, няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, казаха от МВР. Оттам припомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето, както и че се забранява използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. „Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден“, посочват от полицията.

Сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, могат да се пдават на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл izbori2021@mvr.bg. Практиката показва, че такива сигнали постъпват и на телефон 112. Гражданите могат да се обръщат и към Районните избирателни комисии или ЦИК, при нужда.

За да може всеки, който желае да гласува, въпреки липсата на валидни документи за самоличност, служители на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят от 8.30 до 19 часа днес и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок).