Според китайския календар датата, на която ще се преазнува Нова година е 28 януари. Поредната година според този календар е 4714-415 г.

Този празник е най-важен и най-дълъг в китайския календар. Някои хора излизат в цели седмици отпуска, за да се подготвят за пищните тържества.

Според една легенда Буда поканил при себе си всички животни, за да прануват Новата година, но при него отишли само 12, на които той кръстил по една година, на всяко животно, което го почел. След това Буда определил на всеки човек качества от тези животните, в зависимост от годината, в която се е родил.

Основният цвят по време на тържествата е червеният. Той символизира огъня. Китайците се обличат в червени дрехи, а на децата дават пари в червени плокове.

На 28 януари ще започне годината на Червения огнен петел. Тя продължава до 15.02 2018 г. Според китайците годината ще бъде добра за неовързаните, които ще имат големи шансове да намерят подходящ партньор и да се оженят, а късметлийският цвят през тази година ще бъде лилавият.