За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Днес в православните храмове ще бъде отслужена празнична литургия.

Фолклорните обичаи на Андреевден са свързани с мечката. Има легенда, която разказва, че Свети Андрей се е оттеглил в планината за пост и молитва. Около него често се появявала  мечка. Светецът я опитомил и един ден я отвел до близкия манастир. От тогава Андреевден е и празник на мечката и се нарича и Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Затова има забрана на този ден младите булки да работят.

Счита се, че на този ден започва Зимата. Хората вярва,че денят започва да се увеличава колкото просено зърно. За берекет, в много области на страната има традиция, в навечерието на празника да се вари в ново гърне жито, булгур, царевица, боб, леща. На сутринта сготвеното се изяжда от всички вкъщи. На други места има обичаи да се хвърля боб нагоре към кумина, за да израстнат високи посевите.

На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина.