Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Денят на шоколада се отбелязва във всички страни-членки на Европейския съюз.

Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете.
Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода.
Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето.
Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високо маслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад следобед може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, които ни хващат по това време от деня. То вдига кръвната захар и ободрява ума.
Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.