Днес православните християни се подготвят за един от най-големите си празници, който неслучайно е наречен Великден. Денят е велик, тъй като Христос възкръсва от мъртвите, след като е разпънат на кръста и загива мъченически, за да спаси хората.

Освен че на Възкресение Христово се ходи на църква, празникът е посветен и на семейството. Подготовката за празничната трапеза започва още от днес – яйцата се боядисват, ако не са боядисани на Велики четвъртък, месят се козунаци, приготвят се курабии и други сладки.

Пълненото агне е традиционна част от великденската трапеза.

Тази година цените на почти всичко, необходимо за празничната трапеза, са повишени. Агнешкото месо в търговската мрежа е в порядъка на 25-28 лв./кг. Живото тегло е около 12 лв. Козунаците могат да се намерят на различни цени, спрямо грамажа им и това, с какви продукти са приготвени. Тип домашен козунак с яйца и мляко в стандартен размер варира между 5 и 10 лв. Възможно е да бъдат открити и козунаци „на промоция“, на по-достъпни цени, в по-големите търговски вериги. Повишение на цените спрямо миналата година се забелязва при курабиите и при зеленчуците за салата.