Кандидатстването с проекти, които насърчават младежи от уязвими групи да завършат висше образование, е заложено в критериите за подбор по операцията в това направление, част от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Одобрените предложения на училища, университети и неправителствени организации ще бъдат финансирани със суми между 100 000 и 196 000 лв.
Целта е да се подкрепят ученици от уязвими групи да завършат средното си образование и да продължат да учат във висше учебно заведение, казват от МОН. Уточнява се, че ще бъде подпомагана успешната интеграция и адаптиране в академичния живот на студенти-първокурсници с подобен статус.
Финансирането включва допълнителни обучения на ученици от втори гимназиален етап, за успешното им полагане на държавните зрелостни изпити и съответно кандидатстването в университет. „На гимназистите ще се предоставя еднократна финансова помощ за покриване на разходите за кандидатстудентски такси, за пътуване и нощувка при явяване на изпитите в университет. Ще се отпускат еднократни суми за семестриални такси и настаняване за първата академична година в рамките на проекта.”