Преди месеци в Стара Загора става зверско нападение – младо момиче е малтретирано, косата й е отрязана от нападателя, който прави множество порезни рани с макетно ножче по тялото й, тя получава и други наранявания. Първоначално този случай не стана обществено достояние, докато не се разбра, че обвиняемият Гоерги Георгиев дори няма да бъде задържан под стража, поради факта, че престъплението е определено като „лека телесна повреда“. В резултат се стигна до протести в цялата страна, включително и в Асеновград. В крайна сметка Георгиев бе оставен в ареста с обвинение за отправени заплахи за убийство към същото момиче – Дебора.

Към днешна дата от Прокуратурата обявиха, че Районна прокуратура-Стара Загора обединява двете разследвания спрямо Георги Георгиев и ще му повдигне нови обвинения:

„След извършен анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителeн разпит на пострадалата Д.М., писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от процесуалния представител на пострадалата, изготвените заключения по назначените експертизи – комплексна петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична, наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора обединяват разследванията по двете досъдебни производства спрямо Г.Г. (на 26 г.) и предстои да му повдигнат нови обвинения“.

Уточнява се, че новите квалификации са за извършени три престъпления:

  • по чл. 143, ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора в стая в апартамент е принудил Д.М. да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата й и употребил сила – удар с юмрук;
  • по чл. 131, ал.1, т.5 и т.9 вр. чл. 129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс е за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Д.М. двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото;
  • по чл. 144, ал.3, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс спрямо Д.М. за закана с убийство;

„Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, допълват от прокуратурата. Припомняме, че Георгиев е с тази мярка по досъдебното производство, водено срещу него за закана с убийство към Дебора.