НАЦИОНАЛЕН ДОВЕРИТЕЛЕН ЕКОФОНД ЩЕ ДАВА ПО 40 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА ЕКО-МИКРОБУС

 Пилотната програма на Министерството на околната среда и водите за насърчаване на използването на електрически превозни средства се разширява през тази година с възможността за купуване и на електрически микробуси, съобщиха от министерството.  

От тази година вече общините ще могат да кандидатстват и за финансиране на превозни средства с различно предназначение, като например електрически почистващи, товарни превозни средства или микробуси, към което общините имат особен интерес. Процедурата ще бъде отворена на 20 февруари т.г.

Всяка администрация ще може да кандидатства за безвъзмездно финансиране от 20 хил. лева за  електромобил от категория М1 и N1

и 10 хил. лева – за хибриди от категория M1 и N1, като N1 е категория превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса не повече от 3.5 т. 

15 хил. лева ще се дават за малки електрически превозни средства с различно предназначение (категория L7e) с електрически двигател, който ще позволява скорост в градски условия до 50 км/час и пробег от 80 км., който покрива човешки дейности и услуги в рамките на населеното място.  40 хил. лева ще се отпускат за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2 – микробуси.

Досега общинските и държавни администрации имаха право да кандидатстват за субсидия при купуването само на електрически леки превозни средства и хибриди пред Националния доверителен екофонд, който администрира програмата.

Община Асеновград  беше първата в страната, която бе одобрена за закупуване на два броя екологични автомобила, които предстои да влязат в употреба. В общинския бюджет са заложени и средства за изграждане на  станцията за зареждане на електромобилите.