От 24 февруари на собствениците на обекти с обществено значение, като ресторанти и други заведения за хранене, големи магазини и молове, бе предоставена възможност сами да изберат дали да изискват „зелен сертификат“ от своите посетители. По този начин почти навсякъде вече можеше да се влиза без този документ. Това бе първата стъпка от разхлабването на противоепидемичните мерки след постоянния спад на новозаразените с COVID-19 у нас. От днес се предприема втората стъпка – вече официално не се изисква „зелен сертификат“ в обектите с обществено значение. Все още персоналът трябва да притежава такъв, като точно след 10 дни, на 20-ти март, и това изискване следва да отпадне. Разбира се, ако благоприятната тенденция в развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната продължи, казват от здравното министерство.

Трябва да отбележим и че от днес отпада ограничението за определен брой деца в група при провеждане на присъствени групови занятия в езикови и образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи.

Колкото до тестването на учениците в клас, в 60 общини тази мярка отпадна, заради ниската 14-дневна заболеваемост – под 250 на 100 хил.души. По последни данни в община Асеновград заболеваемостта на двуседмична база е малко над 280 на 100 хиляди, така че скоро и тук се очаква тестването на децата в училище за COVID-19 да отпадне.