Това, от което се опасяваха много хора у нас и най-вече бизнесът, става факт от 21 октомври. След два дни посещение на места на закрито ще става единствено с т.нар. „зелен сертификат“ или чрез показване на доказателство, че сме ваксинирани срещу COVID-19, че сме преболедували или че имаме негативен резултат от изследване за вируса. От здравното министерство заявиха, че причината за въвеждането на задължителния сертификат е нарастването на 14-дневната заболеваемост в страната, увеличението на броя на хоспитализираните, както и на смъртните случаи. Всъщност при тази ситуация и развитие на епидемията е имало два варианта – въвеждане на по-строги ограничителни мерки или приемане на изискването за „зелен сертификат“. Окончателното решение в крайна сметка е да няма затваряне, а въвеждане на ограничения за хората, които не могат да изпълнят условията за получаване на въпросния сертификат. Така от от 00:00 часа на 21 октомври всеки, който не разполага със сертификата, няма да може да посещава заведения за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали и търговски обекти над 300 кв. м. ( в това число не влизат хранителни магазини, банкови институции, аптеки и др.) Трябва да се осигури контрол на входа на съответния обект относно проверката на сертификатите.

Колкото до учениците –  ще се преминава на онлайн обучение в зависимост от 14-дневната заболеваемост. Тя ще се отчита на ниво община. Така например при заболеваемост от над 750 на 100 хил. души население децата от общината, показала такива данни, ще преминат в електронна среда. Ако болните са между 500 и 750 на 100 хил. души, за половината от учениците трябва да се преустановят присъствените занятия. На ротационен принцип ще се преминава ако нивата са от 250 до 500 на 100 хил. души, отсъстващите ученици са повече от 20% или под карантина са 30% от тях. Засега няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на децата в детските градини и яслите.

В университетите пък ще се учи присъствено с изискването студентите да представят „зелен сертификат“. Остава свободата академичните ръководства да преценят дали да се премине в дистанционна форма на обучение.

Задължението за  „зелен сертификат“ ще важи за работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и за персонала на старческите домове.

Освен това доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19 трябва да притежават всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на така ценния от 21 октомври документ.

„Контролът по отношение на лицензираните лаборатории, които издават „зелени сертификати“, ще бъде засилен и в случай на установени нарушения, е възможно да се премине към отнемане на лицензи“, казват от Министерството на здравеопазването.

Без публика ще се провеждат спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации, освен ако и при тях не е упоменат вход със „зелен сертификат“.

„Ако не се спазват ограниченията, няма да се постигне намаляване на случаите. Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Никой не желае да се стига дотам“, каза по време на пресконференцията за новите мерки днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров.