Антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването,  са трите групи лекарства, които ще могат да получават напълно безплатно пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус. Условието е те да са преминали през COVID-зоните. От здравното министерство информират, че вече има разкрити около 50 такива зони за извънболнично лечение. Лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център ще работят в тях.

„За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия”, посочват от Министерството на здравеопазването.

Безплатните лекарства ще могат да се получават от днес, 17 септември, според официалната информация.  Освен тях въпросните пациенти ще имат право и на клинични прегледи, и на лабораторни изследвания, а ако желаят, могат да си направят и рентгенова снимка.

А самите ДКЦ-та и медицински центрове, където са разкрити COVID-зони, ще бъдат подпомогнати с апаратура на стойност до 50 000 лева. „Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия”, добавят от Министерството.

Колкото до списъка с безплатните лекарства  – той може да бъде открит на страницата на здравното министерство.